Enzymy trawienne to grupa substancji wydzielanych w układzie pokarmowym wspomagających rozkład związków bardziej złożonych do prostszych (z udziałem wody).
Trzy podstawowe składniki odżywcze: węglowodany, białka i tłuszcze są przyswajane przez organizm ludzki dopiero po rozbiciu na mniejsze cząsteczki. Proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie amylazy ślinowe zaczynają rozkładać cukry złożone. Następnie pokarm przenoszony jest do żołądka, gdzie zostaje poddany obróbce enzymatycznej przez pepesynę, która trawi białko. Następnie treść żołądka transportowana jest do jelita cienkiego. Tam sok trzustkowy wraz z żółcią wydzielaną z wątroby za pośrednictwem pęcherzyka żółciowego ułatwiają dalsze trawienie cukrów, białek i tłuszczy pokarmowych.
Preparat polecany również dla wegan i wegetarian
DZIAŁANIE
Aktywność każdego z enzymów:
Amylaza (karbohydraza)
- rozkłada węglowodany, takie jak skrobia oraz glikogen i polisacharydy na mniejsze jednostki.
Celulaza
- rozkłada celulozę i chitynę: pomaga uwolnić składniki odżywcze zarówno z owoców jak i warzywach.
Lipaza
- rozkłada lipidy i poprawia wykorzystanie tłuszczu,
Proteaza
Laktaza
- rozkłada laktozę (cukier mleczny)
Glactomannan
- błonnik o działaniu prebiotycznym
- jest frakcją rozpuszczalnego włókna pochodzącego z błonnika pokarmowego, z nasion kozieradki pospolitej
FibgerumTM
- jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika
- posiada wysoką tolerancję pokarmową
- posiada przebadane klinicznie właściwości prebiotyczne
- gwarantuje minimum 90% rozpuszczalnego błonnika na suchą masę
- nie ulega trawieniu, o wysokim ciężarze cząsteczkowym polisacharydu oczyszczonym przy użyciu wyłącznie metod fizycznych, czyli bez obróbki chemicznej lub enzymatycznej
- udowodnione działanie bifidogeniczne
- stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
- wysoka tolerancja dla jelit do 50g/dzień
- niska wartość kaloryczna
Bromelaina
- jest to roślinny enzym (proteolityczny), który niszczy wiązania peptydowe
- polecana osobom mało aktywnym
Papaina
Betaina
- to związek chemiczny o charakterze organicznym
- rozpuszcza się w wodzie, a w żołądku przypomina działanie kwasu solnego (HCL). Kwas solny (HCL) w żołądku jest naturalnie wytwarzany i wykorzystywany do trawienia pokarmów. To jeden z najważniejszych czynników, które decydują o tym ile nasz organizm przyswoi składników odżywczych z jedzenia, które spożywamy.
Yestimun® Beta-Glucan
- jest naturalnym wspomagającym składnikiem, wytworzony z drożdży piwowarskich (100% Saccharomyces cerevisiae)
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi
SKŁAD PRODUKTU
w 1 kapsułce (zalecanej dziennej porcji)
- betaina - 200mg
- Kompleks enzymów trawiennych - 150mg w tym:
- Alfa amylaza (Aspergillus oryzae) - 3600 U
- Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) - 900 U
- Celulaza (Trichoderma reesei) - 165 U
- Laktaza (Aspergillus oryzae) - 600 U
- Lipaza (Aspergillus oryzae) - 30 U
- Fibregum™ (błonnik akacjowy - prebiotyk) - 100 mg
- Papaina 6000 / 100TU/mg - 50 mg
- Bromelaina 2500 GDU/g - 50 mg
- Beta-Glucan (Yestimun®) - 20 mg
- Probiotyk (Bacillus coagulans MTCC 5856) - 0,15 mld
- Prebiotyk (galaktomannan) - 3,5 mg
- Probiotyk (żywe komórki Bacillus coagulans) - 0,15 mld
Składniki:
chlorowodorek betainy, kompleks enzymów trawiennych w tym: alfa amylaza (z Aspergillus oryzae), neutralna proteaza (z Bacillus licheniformis), laktaza (z Aspergillus oryzae), lipaza (z Aspergillus oryzae), celulaza (z Trichoderma reesei); błonnik akacjowy Fibregum™ (prebiotyk), bromelaina 2500 GDU, beta-glukan (Yestimun®), papaina 6000 USP, , zarodniki Bacillus coagulans (probiotyk), glaktomannan (prebiotyk), żywe komórki Bacillus coagulans (probiotyk), otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza).
Żaden z enzymów stosowanych w Enzyme Complex nie pochodzi od zwierząt
Źródło pochodzenia enzymów w Digezyme®:
Alfa-amylaza (Aspergillus oryzae) - z grzybów
Laktaza (Aspergillus oryzae)- z grzybów
Lipaza (Aspergillus oryzae) - z grzybów
Celulaza (Trichoderma reesei ) - z grzybów
Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) – bakterie
SPOSÓB UŻYCIA
1 kapsułkę dziennie
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety
Zaleca się stosowanie zrównoważonej i zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia
Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci
O enzymach trawiennych:
Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielanych w układzie pokarmowym, w większości hydrolaz (enzymów hydrolitycznych), katalizujących rozkład związków bardziej złożonych do prostszych (z udziałem wody). U wszystkich heterotrofów (organizmów cudzożywnych) procesy trawienia przebiegają podobnie i uczestniczą w nich takie same lub bardzo podobne grupy enzymów, które wytwarzane są przez wyspecjalizowane gruczoły trawienne. Enzymy uczestniczą praktycznie w każdym procesie zachodzącym w naszym organizmie.
Trzy podstawowe składniki odżywcze w pożywieniu, tj. węglowodany, białka i tłuszcze są przyswajane przez organizm ludzki dopiero po rozbiciu na mniejsze cząsteczki strawne. Proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie amylazy ślinowe wstrzyknięte wraz ze śliną zaczynają rozkładać cukry złożone, takie jak skrobia roślinna, na mniejsze cząsteczki. Następnie pokarm przenoszony jest do żołądka, gdzie zostaje poddany obróbce enzymatycznej przez enzym trawiący białko, zwany pepsyną, który jest wydzielany przez wyspecjalizowane komórki żołądkowe zwane komórkami głównymi. Następnie dzięki ruchom perystaltycznym przewodu pokarmowego treść żołądka transportowana jest do jelita cienkiego. Tam sok trzustkowy wraz z żółcią wydzielaną z wątroby za pośrednictwem pęcherzyka żółciowego ułatwiają dalsze trawienie cukrów, białek i – co ważne – tłuszczów pokarmowych. Odpowiednie enzymy, tj. amylaza trzustkowa, karboksypeptydaza i lipazy, dostarczane są wraz z sokiem trzustkowym. Lipaza trzustkowa hydrolizuje tłuszcze do wolnych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem soli żółciowych przekształcają się w micele, tj. postać tłuszczów pokarmowych, która jest wchłaniana przez komórki przewodu pokarmowego.
WPŁYW ENZYMÓW POKARMOWYCH NA STAN ORAGNIZMU
Chociaż pracy układu pokarmowego w zasadzie nie można zobaczyć, ilość wyprodukowanych soków trawiennych i enzymów robi wrażenie. Na przykład średnia dzienna produkcja śliny wynosi od 1 do 1,2 litra. Tyle właśnie śliny potrzeba każdego dnia, żeby zainicjować proces trawienia. Równie imponująco wygląda ilość soków i płynów trawiennych produkowanych przez układ pokarmowy, aby podtrzymać cały proces
Czym jest kompleks enzymatyczny zawarty w Enzyme Complex PRO?
Kompleks zawarty w produkcie to multienzymatyczny mix zawierający następujące enzymy trawienne:
· amylaza (enzym hydrolizujący skrobię)
· proteaza (enzym hydrolizujący białka)
· lipaza (enzym hydrolizujący tłuszcz)
· celulaza (która hydrolizuje celulozę)
· laktaza (która hydrolizuje laktozę)
Aktywność każdego z enzymów zawartych w kompleksie jest następująca:
1. Amylaza (karbohydraza): rozkłada węglowodany, takie jak skrobia oraz glikogen i polisacharydy na mniejsze jednostki.
2. Celulaza: rozkłada celulozę i chitynę: pomaga uwolnić składniki odżywcze zarówno z owoców jak i warzywach.
3. Lipaza: rozkłada lipidy i poprawia wykorzystanie tłuszczu,
4. Proteaza: rozkłada białko
5. Laktaza: rozkłada laktozę (cukier mleczny)