VEGE - BEZ GLUTENU
500 g / opakowanie
Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba.
SKŁADNIKI
mąka owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, pestki dyni bezłuskowej 13% mąka teff, siemię lniane, nasiona chia, słonecznik, łuska babki jajowatej, sól himalajska.
INFORMACJA DLA ALERGIKÓW
Produkt może zawierać alergeny: orzechy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- wartość energetyczna: 1559 kJ / 373 kcal
- tłuszcz: 15 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,4 g
- węglowodany: 39 g
- w tym cukry: 1,7 g
- błonnik: 15 g
- białko: 16 g
- sól: 1,7 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Nagrzej piekarnik do 190°C.
- Brytfankę (małą keksówkę) posmaruj olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Można ją posypać płatkami teff, płatkami owsianymi lub mielonym siemieniem lnianym.
- Wsyp mieszankę do miski.
- Dokładnie mieszając powoli dolewaj 500 ml mocno gazowanej wody.
- Wymieszane ciasto przełóż do brytfanki i wsadź do piekarnika na 1,5 godziny.
- Po upieczeniu chleb wyjmij z brytfanki i zawiń w szmatkę. Odstaw do ostygnięcia.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.